5 tips om je email marketing systeem à la Marie Kondo in te richten

Campagnes, automations, tags, segmenten, ga zo maar door. Je bent aan de slag gegaan met een email marketing systeem (MailChimp, MailerLite, ActiveCampaign). Een database opbouwen en engagen met je contacten. Easy right? 

Het systeem is nieuw of al enige tijd in gebruik en je hebt weinig tijd en misschien ook niet zoveel zin om je erin te verdiepen. Dus je begint gewoon: maakt een email aan, creëert tags en landingspagina’s. En alles is nog redelijk overzichtelijk.

Maar……de tijd vordert, je lanceert meer campagnes, wilt een sign-up form op je website en voor je het weet ben je het overzicht kwijt. Of kom je erachter dat je sommige functionaliteiten hebt gebruikt, waarvoor ze niet bedoeld zijn.  Wat nu? 

Met deze vijf Marie Kondo’s Lifestyle Cleaning tips zorg je voor een opgeruimd en overzichtelijk systeem.

Declutter je email marketing systeem

Wees systematisch en methodisch

Neem van mij aan, je kunt niet zomaar campagnes en flows pauzeren of verwijderen. Dan kan het zijn dat de dingen niet meer werken zoals je dacht. Je (potentiële) klant raakt in verwarring als hij of zij bijvoorbeeld ineens een mail ontvangt die totaal niet aansluit bij de verwachting. Zorg dat je een goed overzicht hebt van de campagnes en flows die actief zijn. Werk met folders en duidelijke naming conventions. 

Als een specifieke campagne voorbij is, de-activeer en archiveer deze dan. Dit voorkomt verwarring in de toekomst.

Bepaal een maximum van het aantal actieve campagnes

Less is more!  Zorg ervoor dat er niet teveel campagnes actief zijn op hetzelfde moment. Dan verlies je het overzicht. Dus something new in, something old out!

Plan regelmatig een content review

Volgens de Marie Kondo ‘KonMari Method’ moet je de spullen die je wegdoet hardop bedanken voor hun dienst. Dit werkt misschien met het wegdoen van je kleren of spullen thuis. Het is een beetje vreemd om dat te doen tijdens het opschonen van je email marketing systeem. Daarom: evalueer regelmatig welke campagnes goed werkten en welke niet. Het is dan logischer om een niet goed werkende campagne te de-activeren. Je weet waarom je het doet.

Bewaar wel je “greatest hits” collectie. Bijvoorbeeld een campagne die je super cool vindt maar die te ambitieus bleek. Deze kan je altijd nog als inspiratie gebruiken voor een nieuwe campagne met een andere twist.   

Word je blij van de campagne?

Dit is een no brainer. Maar zeker een hele goede. Bewaar campagnes die sparkling zijn! Als jij er blij van wordt, dan worden je (potentiële) klanten er waarschijnlijk ook blij van. Je hebt maar een paar mogelijkheden om een goede indruk achter te laten. Dus verspil die niet aan een campagne waar je niet blij van wordt. 

Een beetje rotzooi is okay

Marie Kondo is het hier vast niet mee eens, maar een beetje rotzooi is okay. Het ontwikkelen van nieuwe en creatieve campagnes is in het begin vaak wat rommelig. Uiteindelijk komt daar iets moois uit.

—–

Als je graag wilt weten op welke eenvoudige manieren je je email marketing systeem kunt organiseren. Of je rommelige email marketing systeem heeft wat hulp nodig? Laat het me weten, dan maken we er weer een overzichtelijk en werkbaar geheel van. I have been there, seen it, done it and love it!